DSM zag de netto-omzet in totaal met 1 procent dalen tot 2,3 miljard euro. De opbrengsten bleven redelijk op peil dankzij overnames. Worden die niet meegeteld dan resteerde een daling met 7 procent. Het bedrijfsresultaat (ebitda) uit doorlopende activiteiten zakte met 69 miljoen euro tot 270 miljoen euro. De nettowinst halveerde, mede door eenmalige kosten, tot 81 miljoen euro.

De ontwikkelingen bij caprolactam, een grondstof voor nylon, drukten het zwaarst op het resultaat. Na een sterk 2011 liggen de prestaties daar dit jaar aanzienlijk lager. In het derde kwartaal had caprolactam een negatief effect van 105 miljoen euro op het bedrijfsresultaat ten opzichte van het voorgaande jaar.

Besparingsprogramma

DSM verwacht dat de zwakke markt voor caprolactam aanhoudt, waardoor het resultaat voor de hele divisie Performance Materials dit jaar iets lager zal uitkomen dan in 2011. Eerder ging het bedrijf nog uit van een herstel in het laatste kwartaal van dit jaar. De overige doelstellingen voor 2012 bleven overeind. Dat betekent dat het bedrijf betere resultaten verwacht bij Nutrition en Pharma dan in 2011 en een duidelijke verslechtering bij Polymer Intermediates.

Volgens bestuursvoorzitter Feike Sijbesma houdt DSM ook de komende tijd last van de moeilijke marktomstandigheden. Dit komt door de grote economische problemen in de eurozone, maar ook door een vertraging van de groei in China. Met het oog op die problemen sprak hij van ,,solide resultaten” in het derde kwartaal.

Het besparingsprogramma dat eerder dit jaar werd aangekondigd ligt volgens Sijbesma op schema, waardoor DSM ook op koers ligt om aan de winstdoelstelling voor 2013 te voldoen. Financieel directeur Rolf-Dieter Schwab gaf wel aan dat DSM blijft kijken naar mogelijkheden om de bezuinigingen uit te breiden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl